Prindi see lehekülg

Infektsionistide pöördumine kolleegide poole Esile tõstetud

Head kolleegid!

 

Palume veelkord kõigi Teie abi riskigruppide vaktsineerima suunamisel olukorras, kus COVID-19 epidemioloogiline olukord halveneb ja oluline osa elanikkonnast on jätkuvalt vaktsineerimata. Vaktsineerimine on parim võimalus pandeemia lõpetamiseks ning väldib rasket haiguskulgu, intensiivravile sattumist või surmajuhte.

 

Seisuga 04.10.21 on 60-69a vanusegrupist vaktsineeritud 72%, 70-79a 77% ja 80+a 67%. Hetkel haiglaravil olevate patsientide keskmine vanus on 68 aastat, 60+a isikute osakaal moodustab 73%. 80% surmaga lõppenud haigusjuhtudest on olnud isikud vanuses 70+ aastat.

Arstid on patsientidele tervisenõu osas parimaks allikaks ja seda ka vaktsineerimist puudutavates küsimustes. Meie vastuvõtul käivad valdavalt vanemaealised või riskigruppi kuuluvad patsiendid, kellel haiguskulg võib olla raske. Raviarstidena saame anda vaktsineerimiseks oma kindla soovituse. 

 

Infektsioonhaiguste arstid soovitavad kõikidelt vastuvõtule pöörduvatelt patsientidelt täpsustada, kas nad on COVID-19 vastu vaktsineeritud ning nende puhul, kes veel pole, soovitage seda koheselt teha nt pöörduda kohapeal vaktsineerimiskabinetti või eelregistreerida (sõltuvalt Teie asutuse võimalustest).

Soovitame vaktsineerimist pakkuda ka haiglaravilt lahkuvatele patsientidele ning patsiendi pereliikmetele, lähedastele ning samuti neile patsientidele, kes on COVID-19 juba põdenud. Soovitused kehtivad nii lisadooside, mida pakkuge immuunpuudulikkusega patsientidele (täpsem juhishttps://ta.vaktsineeri.ee/sites/default/files/inline-files/Juhend%20arstile%20immuunpuudulikkusega%20inimeste%20COVID-19%20lisadoosiga%20vaktsineerimiseks_21.09.2021.pdf) kui tõhustusdooside kohta.

 

Sellest aastast on üle 65-aastastel võimalik tasuta vaktsineerida ka hooajalise gripi vastu. COVID-19 vaktsiini ja gripivaktsiini võib manustada ühel päeval või mistahes intervalliga.

 

Lugupidamisega

Eesti Infektsioonhaiguste Seltsi juhatus

 

 

Jutupunktid nõustamiseks:

·            COVID-19 vastane vaktsineerimine on tõhus lahendus SARS-CoV-2 viiruse leviku piiramiseks;

·            Kõik Eestis saadavalolevad COVID-19 vaktsiinid on väga efektiivsed raske haigestumise vältimiseks. Isegi kui mõni vaktsineeritud inimestest haigestub, põeb ta haiguse läbi kergemalt;

·            Ükski ravim ega vaktsiin ei ole 100% ohutu, kuid oht saada vaktsiinist raskeid kõrvaltoimeid on sadu kordi väiksem kui oht jääda koroonasse ja seda raskelt põdeda;

·            Vaktsiinide kõrvaltoimed on enamasti kerged ja mööduvad kiiresti. Vaktsineerimine on kordades ohutum kui COVID-19 haiguse läbipõdemine. COVID-19 haiguse kulg on ettearvamatu ja patsienditi erinev – teiste kaasuvate haiguste või kõrge ea tõttu võib haigus kulgeda väga raskelt;

·            COVID-19 vastase vaktsineerimise tulemused on näha ka Eestis – tervishoiutöötajate seas on COVID-19 haigusesse haigestumine langenud. Sama kinnitab teiste riikide kogemus;

·            Praeguseks teadaolevate andmete kaitsevad COVID-19 vaktsiinid ka viiruse edasikandumise eest;

·            Täpsemat infot leiab https://vaktsineeri.ee/juhised-tervishoiutootajatele/

 

Allikad: terviseamet.ee, vaktsineeri.ee, kriis.ee

Viimati muudetud Neljapäev, 07 Oktoober 2021 11:49
Hinda seda kirjed
(0 hinnangut)